Osteotomie

Als men aan orthopedie denkt, denkt men aan snel aan kunstgewrichten. Echter juist binnen de Orthopedie is de gedachte om het eigen gewricht zo lang mogelijk te behouden. Immers, geen enkel kunstgewricht is zo goed als het eigen gewricht. Bij ernstige slijtage is een kunstheup dan ook de enige goede oplossing, maar er zijn ook gevallen van beginnende slijtage welke goed met een osteotomie behandeld kunnen worden. Slijtage kan ontstaan door een niet afwijkende vorm van de heup, waarbij de belasting dusdanig afwijkend is dat er vroeg slijtage optreedt. Dit kan bijvoorbeeld bij afwijkingen die al voor de geboorte onstaan, zoals heupdysplasie, maar ook bij afwijkingen die ontstaan door ziekten op kinderleeftijd, zoals de ziekte van Perthes of Epifysiolysis.

Door de afwijkende vorm van de heup zo te corrigeren dat de mechanische belasting gelijkt op een normale heup kun je klachten van vroege slijtage verminderen en wat misschien nog belangrijker is, het ontstaan van de slijtage stoppen.

Veelal is de vormafwijking met name aanwezig aan de zijde van of de heupkom of de heupkop. De zijde waar zich de grootste afwijking bevindt, is de zijde waar het beste een osteotomie verricht kan worden.