Arthroscopie

De kijkoperatie van de heup is een relatief nieuwe ingreep binnen de Orthopedie.
Inmiddels is het redelijk duidelijk welke afwijkingen er met een kijkoperatie van de heup behandeld kunnen worden. Zo kunnen  kraakbeen beschadigingen, labrum letsels, slijmvliesafwijkingen,

Opstelling tijdens kijkoperatie van de heup.

Opstelling tijdens kijkoperatie van de heup.

afwijkingen van ligamenten en ontsteking kunnen ermee bekeken en behandeld worden. De meest voorkomende redenen om een heuparthroscopie te verrichten zijn: labrum letsel en impingement, beide afwijkingen worden hieronder uitgelegd.

Labrumletsel

Langs de rand van de heupkom bevind zich een kraakbenige ring, vergelijkbaar  met een meniscus in de knie. Beschadiging van dit labrum door beginnende slijtage of door een ongeval veroorzaakt over het algemeen liespijn. .

De diagnose van een labrumscheur kan door een Orthopedisch Chirurg gesteld worden. Goed lichamelijk onderzoek kan aanwijzingen geven voor deze afwijking, maar veelal is arthro-MRI nodig om de diagnose te bevestigen. Een arthro-MRI is een MRI onderzoek waarbij er in het heupgewricht contrast wordt gespoten. Bij twijfel over de diagnose kan er ook verdovingsvloeistof in het heupgewricht gespoten worden om te beoordelen of de pijn daadwerkelijk uit het heupgewricht komt. Met een arthroscopie kan het labrum goed bekeken worden en indien mogelijk hersteld of anders deels verwijderd worden om de klachten te verhelpen

Impingment

Heuparthroscopie, het inbrengen van de camera.

Heuparthroscopie, het inbrengen van de camera.

Impingment betekent dat door een afwijkende vorm de heupkop tegen de rand van de heupkop aanbotst tijdens bepaalde bewegingen en hiermee schade veroorzaakt aan kraakbeen en labrum. Alleen het verhelpen van het labrum letsel is dan niet voldoende en de mechanische oorzaak van de schade moet dan ook verholpen worden. Bij een heuparthroscopie kan deze botrand aan de heupkop/nek overgang die tegen de heupkom aanbotst dan ook verwijderd worden met een speciaal apparaat, een shaver. De bedoeling hiervan is om naast het verhelpen van de klachten ook het ontstaan van de heupslijtage tot staan te brengen.

Meer informatie is te vinden op Heuparthroscopie.nl