Heupprothese

Slijtage, en het resultaat na plaatsing van een heupprothese

Slijtage, en het resultaat na plaatsing van een heupprothese

De kunstheup, oftewel een Totale heupprothese, is een prima behandeling voor gevorderde slijtage van de heup. Het is inmiddels een van de meest succesvolle operaties binnen de Orthopedie, en ook is en blijft een kunstheup geen echte heup, de meeste mensen functioneren hier meer dan prima mee.

Net zoals bij auto’s zijn er verschillende merken en typen heupprotheses. We zullen de belangrijkste verschillen bespreken waarbij we ook apart de koppeling tussen kop en kom zullen bespreken. Naast de reguliere heupprothese bestaat er ook een resurfacing heupprothese, deze zullen we ook apart bespreken .

Gecementeerd of ongecementeerd

In het begin van de heupprothese in de jaren 60 was de enige methode om een prothese te fixeren het gebruik van botcement. In alle jaren is er veel veranderd, waarbij er stelen en cups zijn ontwikkeld die door het ontwerp (structuur van het oppervlak) in staat zijn om in te groeien in het bot en daarmee het gebruik van cement overbodig hebben gemaakt. Er wordt veel gediscussieerd over wat nu beter is, wel of geen cement, en in essentie is daar nog geen goede conclusie over. Er zijn orthopedisch chirurgen die met hun gecementeerde kunstheup perfecte resultaten laten zien, maar ook die dit met ongecementeerde prothesen bereiken. Zolang er geen duidelijk bewijs is dat één van de 2 methoden beter is, kunnen beide gebruikt worden. Het komt dan neer op de voorkeur en ervaring van de operateur. Alhoewel wel steeds meer Orthopeden kiezen voor ongecementeerde prothesen omdat deze sneller te plaatsen zijn en ook gemakkelijker te plaatsen.