Osteotomie Komzijde

Als een heupafwijking met name aan de zijde van de heupkom is zoals bijvoorbeeld bij een heupdysplasie dan is er de mogelijkheid om een osteotomie aan de zijde van de heupkom te doen. Bij heupdysplasie is de heupkom te ondiep, maar met name te stijl waardoor de heupkop niet goed in de kom blijft staan. Hierdoor kan de heupkop gelijdelijk buiten de kom komen te staan in het ergste geval, we spreken dan van een heupluxatie. Vaak is het niet zo erg, maar door de ondiepe stijle kom is er wel een kleiner contactoppervlak tussen kop en kom waardoor er vroegtijdig slijtage optreedt. In deze gevallen kan een osteotomie aan de Komzijde verricht worden als de slijtage nog niet te erg is.

Er zijn twee technieken die veel gebruikt worden, de triple osteotomie en de Ganz osteotomie. Bij beide wordt de heupkom losgezaagd uit het bekken en in een betere positie weer vastgezet. Een zware en moeilijke ingreep.

Op dit moment worden deze ingrepen in Nederland met name uitgevoerd door Dr. M. Heeg, meer informatie is te vinden op zijn website (www.ganzosteotomie.nl)